Nyårsinlägget

Jag tänkte mig en egen tillbakablick över året. Det första jag kom att tänka på var Englahistorien (Hade en annan blogg ett tag där jag skrev om henne. Adressen dit minns jag inte, så något får gärna påminna mig och andra i en kommentar här efteråt...) och hur vidrigt det var, Arbogamorden lika så. Det i Arboga är ju ännu inte helt klart rent juridiskt och för att inte får något petkyckling på mig så kan jag också säga att det inte är klart alls egentligen men min personliga åsikt är att det läggs ner lite mycket skattepengar på den rättegångar där man kan se facit redan i ingången av förhandlingarna och som ändå pågår i alla evighet. Men det var en annan sak...

Jag har arbetat ett helt år på samma ställe! Kungsåra församling är väl den korrekta benämningen och Irsta församlingshem den lite mer ärliga. Ska bli kul att komma tillbaka nu efter nyår, har köpt in Nintendo Wee...

För någon vecka sen hälsade jag på brodern Stefan i Södertälje för första gången sedan han och Anna vigdes för över ett år sen. Det var en ganska stor händelse. Jag och Micke körde självklart vilse på vägen ett antal gånger och var framme 45min sent, men vad gör det?

Under det här året har jag varit så bitter som man kan vara. Jag har varit äckligt mycket kär, likväl varit äckligt mycket singel. Jag har förstått lite granna vad jag vill med kärlek och relationer och kommit fram till att jag ska vänta ett tag (Oj vad det kommer att kastas i ansiktet på mig). Jag ska nog förbli singel ett tag tills någon kommer som faller innanför ramarna.

Jag hade min första semester som var över en vecka i år också! :D Sen studenten har jag varit ledig max en vecka i sträck. Få förunnat att ha sysselsättning hela tiden men det var ruskigt härligt. Särskilt eftersom att det helt plötsligt dök upp en extravecka som jag hade glömt att jag ansökt om. FY OJ va härligt det var :)

I år har jag lärt känna otroligt härliga människor som jag aldrig tidigare känt. Inga nämnda, inga glömda. De som är berörda hoppas jag verkligen vet om det. De som inte gör det ska väl snart få veta om det ordentligt de också.

2008 var också året när jag kom tillbaka till Teatern och lärde känna Rickard m.fl. på Oliver. Helt klockrent! (Rickard, om du läser detta så kan jag ju råka tjuvnämna att du tillhör stycket ovanför om du inte visste det) Teatern har fått betyda, och kommer att betyda, mycket för mig. Ett stort tack till alla som bidragit.

Året som varit har snurrat runt. Allt från minus 10 till plus 40 har den känslomässiga termometern snurrat runt. Tristess och olycklig kärlek blandat med utmaningar och nytänkande. Tack alla ni som varit med.

Gott nytt år, kamrater!
Andreas Bohm

Ett kort dagboksinlägg.

Jag måste få promota ett nytt spel som jag tror kommer att slå stort. Det hela är baserat på en händelse som gick fel och det går ut på att rätta till misstaget så ordentligt det bara går klicka här så kommer ni att få en stunds nöja och utmaning!

Det har vart en kanondag! Handlat Nintendo Wii till jobbet och prövat det, träffade Anna och hennes vänner på stan, Viktor Helmersson anslöt en sväng och drog sig åter tillbaka. Jag bjöd in mig själv att kolla på film med Anna och hennes vän Ebba som var riktigt otroligt trevlig, särskilt med tanke på förutsättningarna ;) hahaha....

Men vad ni än gör nu, kolla in spelet för sjutton....

Teaterprylar!

Man måste ju få göra lite reklam, så här kommer ett så ruskigt reklamigt inlägg med skryt och egenkärlek så akta er...

I natt skrev jag en ny pjäs, titeln är än så länge inte helt klar men den fick nyss arbetsnamnet Vad vill jag ha och kommer förhoppningsvis sättas upp på
Teater Oliver i maj månad! De vet inte om det än bara så vi håller det hemligt... 
   Pjäsen handlar om två tjejer i 20årsåldern. Emma bor med sin kille i en liten trevlig etta och Mia bor hemma hos föräldrarna. De är ruskigt bra vänner och delar tankar med varandra. Här får man följa deras tankar kring kärlek och förhållanden och vad de kan vara.
   Blev ruskigt nöjd med den och de som har läst den har hittills bara haft gott att säga, så jag är lite stolt för stunden. Två timmars tankesnurr skapade lite som kanske kan få bli lite mer :) Det han dessutom bli en låt som kommer användas någonstans i eller runt föreställningen. Texten är inte helt klar, men snart så!

I övrigt så skriver jag lite då och då på min musikteater. Det är dock långt kvar till premiär på den. Men låtarna verkar ju folk tycka om så jag kommer att jobba vidare på den. Hoppas dock på att få den klar tills nästa vår. Arbetsnamnet är Under stjärnhimlen men det kommer kanske att ändras.

Sist men inte minst så har jag fått lite hjälp med att kolla över mina manus så att det ska se lite proffsiga ut och allt sånt. Känns tokkul!! Hoppas att jag ska lära mig mycket på det :) Hjälpen heter Ingegerd Svednell och arbetar som Amatörtaterkonsulent i Västmanland.


Apropå det senste inlägget om filmer...

Kollar igenom Fiendens fiende i skrivande stund. Vill bara nämna att Mouna i PLO spelas av min handledare i specialarbetet på gymnasiet, Pontus Gårdinger spelar dykare (syns väl inte ens att det är han och han har inga repliker) och enligt Richard så ska Persbrandt ha en roll, men jag undrar om det det var ett skämt bara för att det är Haber som är med. Återkommer kanske med mer info om det.


Bakvänd tanke om demokrati

Alla får tycka precis vad dom vill. Vadå, tycker inte du att alla får tycka som dom vill? Men du då tycker du fel så då måste nog jag slå dig så att du förstår att du ska tycka att alla får tycka som dom vill... Men jag gör det bara för demokratins och alla människors lika värdes skull, tro inget annat!!

Det är väl inte första gången jag snackar negativt om vänsterextremister men nu börjar jag tröttna. Har följt händerlserna om Salemmanifestet på DN, högern och vänsterns demonstrationer och aktioner och motståndare till rasism och främlingsdientlighet som gör
en egen demonstration. De sist nämnda blev jag lite kär i! Dom tycker det är fel med högerns Salemträff och gör därför ett tydligt ställningtagande. Inte med gatsten. Inte med raketer. Inte med något våld över huvudtaget utan med ord och handling på samma nivå som högerextremisterna.

Det är inte det att jag diggar högerextremisterna, inte nånstans faktiskt, men samtidigt måste man väl kunna möta dom på ett proffesionellt sätt? Att tända eld på skolor och sedan gå till attack mot brandmännen känns inte så jäkla snyggt gjort.

Kom igen nu, kära vänsteraktivister, väx upp och förstå vad det är ni egentligen säger och gör och därmed förmedlar för åsikter och politik!

Vill tillägga att det här är vad jag tycker och tänker. Läs gärna runt på nätet själv, var på plats och upplev eller prata med folk. Jag är själv förtjust i DN's artiklar i just det här ämnet. På YouTube kan man också hitta flera intressanta filmer som båda extremgrupperna lagt ut i propagandasyfte.


Att välja eller inte välja...

Här följer lite tankar om att kanske plugga vidare så småning om. Efter att ha gått estet på gymnasiet kan man väl flumma vidare? Jag överväger i alla falla det.

Funderar starkt på att plugga teater nästa höst. Det är ju jäkligt kul ändå, varför inte göra det ordentligt och tjäna otroligt lite pengar på det då också? Men det är ju nästan det som känns mest - att man tjänar minst. Tragiskt nog måste jag nog ändå säga att jag är lite pengakåt. Men samtidigt så är det ju det man gör som är det viktiga (det är väl i alla fall det jag försöker att intala mig själv hela tiden) och sen kanske man kan lyckats bra ändå och tjäna massa pengar (Peter Haber börjar ju bli lite väl gammal och jag tror att jag skulle göra en bra Martin Beck).

Men egentligen så vill jag nog regissera (kan ha med mitt mindre maktbegär att göra). Det är en jäkligt schysst roll där man får skapa och göra det man tror på. Fast skådespeleriet är ju verkligen inte fel det heller. Kan väl köra båda då kanske? Det ena som huvuduppgift och det andra som extraknäck liksom.

Sen är det ju en grej till, snudd på det drygaste. Hur fan ska jag palla studentliv i typ tre år eller mer? Jag tröttnade ju liksom i Örebro när jag pluggade ett halvår. Hm, livet är fan inte lätt alltså... Det är ju faktiskt två grejer det handlar om när jag säger att jag inte är sugen på studentliv, skolsituationen och ekonomin, och häromdagen kom jag på att plugga teater kan ändå inte vara samma sak som gymnasiet? Och det ekonomiska var ju inget större problem i Örebro, det är bara att planera och så liksom.

Jo, fan, det blir nog teater. Nu låter det ju som att jag bestämde mig precis men det gjorde jag inte. Har funderar länge och beslutet är välgenomtänkt och jag kommer hinna ändra mig 17gånger innan det är aktuellt. Så det så.

För de nyfikna så handlar det om följande alternativ.
Dramatiska Institutets regeiutbildning för teaterscenen, alternativt samma ställe fast filmregi eller eventuellt skådespelare. Annars någon av scenskolorna, typ Teaterhögskolan i sthlm, scenskolan i Malmö eller kanske lite plugg på Göteborgs Universitet? Jaja, så nu vet ni det.

Filmnörden måste få säga sitt

Okej, för att ni ska ha någon chans att överleva julen, mellandagarna, nyår och alla andra lediga dagar så kommer här en lista på filmer man verkligen borde se och en liten anledning till varför...

1. G som i gemenskap - Kult från 80-talet. Jag menar, helt överdrivet otrooooligt dåligt skådespeleri, Magnus Uggla som gay i backslick, Jerry Williams i en glidig B-roll, "Madicken-Abbe" i koppel med piska... Se, njut och skratta för resten av livet!!

2. Fiendens fiende - Serie med Peter Haber baserad på Jan Guillous bok med samma namn. Ruskigt skön historia som tar upp ruskigt intressanta delar av svenska underrättelsetjänsten och skumma dubbelliv. Jan Guillou har blivit kritiserad av svenska myndigheter för att Hamilton-historierna stämmer för bra överens med sekretessbelagt matrial.

3. Tic Tac - jäkligt skön svensk 90-tals tänkar film. Flera historier om relationer, kontakt mellan människor, duskigt bra dialoger. Lite snurrig, men fett skön rakt igenom. Såg den precis på kanal 5, diggade skarpt. Ingen tokrealistisk film, men jäklar vad jag gillade den!

4. Mannen på taket - filmatiseringen av Den vedervärdige mannen från Säffle, skriven av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Enligt mig är det här typ den bästa filmatiseringen av en bok. Mi lajk!! Beck när det är som bäst, utan Haber och Persbrandt och istället utfyllt med Carl-Gustaf Lindstedt (Beck) och Sven Wollter (Kollberg). Regissör Bo Wideberg har verkligen lagt ner själ och hjärta i den här filmen!!

5. Bröderna Lejonhjärta - Visst, den va bra när man va liten men den är precis lika underbar nu!! Om inte ännu bättre? Såg den nu för någon vecka sedan igen och upptäckte att man ganska enkelt kan se liknelser med Jesus på flera ställen. Förlåt att jag förstör Astrid-sagan med lite teologi, men var öppna nästa gång ni ser den så kanske ni förstår hur jag menar.

6. Rännstensungar - föregångaren till Förortsungar. Har gjorts i två olika inspelningar: en med Adolf Jahr från 1944 och en med Cornelis Wreeswijk från 1974. Den senare är min absoluta favorit. Det här filmatiseringen av en pjäs med samma namn är det många äldre som växt upp med, många kan gärna nynna med i texten "I min lilla, lilla värld av blommor..."

7. Mamma Mia - Ja, den är ju faktiskt skön. Klockren ljudredigering, ruskigt bra skådespelare, (faktiskt) inte en enda inklämd ABBA-låt sådär "bara för att" liksom, jäkligt fina miljöer... Men helheten är ju inte helt klockren. Den får typ fyra av fem Bohm. Men en film man borde ha sett.

8. Se upp för dårarna - Helena Bergström är ju en otroooligt usel skådespelare i mina ögon, men som manusförfattare och regissör så har hon gjort ett jäkla bra jobb. Gillar den här filmen för att den tar upp problem som vi har omkring oss utan att filmskaparna försöker förändra hela världen liksom. Jäkligt skön komedi. Jag gillar't!

9. Luther - Joseph Fiennes gestaltar Luther, protestantismens grundare. Klockren film som säger mycket om kyrkans makt och skillnaderna mellan den katolska kyrkan och den protestatiska kyrkan. Jag tror tveklöst att den romantiserar Martin Luther ganska ordentligt, men likväl så är det bra. Många skulle nog kalla den tråkig, men kolla på den och hata mig efteråt om den va usel. Men som sagt så giller jag den.

10. Superhjältar - Disney Pixar is the shit!! Jäklar va bra den här är! Inte nog med att min barntarm bara hoppas och vill leka superhjälte i skogen vid Håkantorpskolan igen, den tar upp sköna ämnen på ett fint sett utan att leka nån broder duktig på nåt vis. Jaja, se och njuuuuut! :D

Och sen vill jag nämna en film ni inte behöver tänka på att se. "Bang Bang Orangutang!" är nog världshistoriens absolut mest överskattade film (och då kan jag inflika i hemlighet att jag inte hört någon säga något bra om den). Persbrandt gör en bra roll som slutkörd man och Tuva Novotny är inte bara snygg som vanligt utan gör bra ifrån sig, men vad tänke dom nissarna som gjorde filmen? Att någon ens ville lägga pengar på att göra en sån här film är ju helt otroligt. Jag köpte den på macken i ett sånt där "2 för 99"ställ. Jag gav bort den till Bernie någon dag senare. Fan, nu förstår jag varför du drog till Uppsala när jag flyttade hem till Västerås... Förlåt Bernie - jag ska inte göra om det...