Högt i tak ger ekot ingen kan överrösta

Socialdemokraterna kommer inte ha det lätt att hitta en partiledare. Viljan från verksamhetsutskottet verkar peka åt en ledare som kan ena partiet. Socialdemokraterna gav ikväll SVT finbesök av bl.a. partisekreterare Carin Jämtin och f.d. partisekreterare Ibrahim Bayland. Dom båda försvarar tanken att partiet kan leva vidare med två motsättande falanger. Utmaningen att hålla samman ett parti med vänsterinriktade och liberalstukade socialdemokrater låter som en tuff uppgift men är nog betydligt svårare än så.

Likt Svenska kyrkan befinner sig partiet i krisen som kommit ur en tid då tvivlare söker nya möjligheter till svar och lösningar. Organisationen svarar med att öppna upp för olika tankar och välkomnar alla att komma in och tycka och tänka som man vill. Det pratas om högt i tak - filket skapar ett eko som ingen klarar av att överrösta.

Socialdemokraterna kommer aldrig att få en majoritet i riksdagen igen. Dom tidigare stöttande väljare som nu har valt att lägga sin röst på högerblocket kommer kanske åter tillbaka till den solidariska sidan, men kommer då att sprida sig mellan mp, västern och sossarna. Det här tror jag att vi kommer märka av redan till nästa val. Anledningen till att detta skulle ske är att dom som missnöjesröstat på högern nu senaste två valen har sökt sig dit för en enklare politik med tydlig riktning, vilket dom inte kunnat få i socialdemokraternas extremt spretiga politk.

Moderaterna kommer ställas inför samma problem. Den så kallade moderniseringen av partiet kommer att genomskådas och ifrågasättas allt mer vilken kommer att leda till ett liknande ras som det nuvarande för sossarna. Dock inte att liknas med krisen som nu drabbat socialdemokraterna, mycket för att mediadrevet inte verkar drabba den blå sidan lika hårt som den röda.

Socialdemokraterna skulle vinna på att splittras upp i två partier. En grupp Socialliberaler som blir ett mer högervänligt parti och en grupp Socialdemokrater som fortsätter strida för dom mer traditionella värderingarna i partiet, dom värderingarna som efterfrågats av väljare som gått till moderaterna.

Men, det är min tro och önskan. Det är väl inget som kommer att hända. Båda grupperna inom partiet är rädda att tappa väljare genom att göra för stora förändringar. Dom kommer fortsätta stå och trampa bra länge innan någon förändring ska träda i kraft. Nästa partiledare kommer ha stora problem att hålla ihop problemet och undanslippa överdrivet nitiska och påträngande mediala granskningar som inte tar hänsyn till ett männskligt värde.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback